TÜRKMEN KÖYÜNE ÇİMENTO FABRİKASI
İngiliz Universal Çimento'nun, Göpazarı İlçemiz Türkmen Köyü'ne yapmayı planladığı çimento fabrikasının Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Toplantısı, köy konağında yapıldı. Toplantıya katılan heyet, daha sonra traktörlerle fabrika alanını gezerek incelemelerde bulundu. 400 kişinin çalışacağı fabrika 170 milyon dolara malolacak ve 2 yılda bitirilecek.
Türkmen Köyü'ndeki toplantıya, Gölpazarı Kaymakamı Yasemin Çetinkaya, Belediye Başkanı İsmail Uzmay, Sanayi ve Ticaret Müdürü Latif Erkan, Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, ilgili bakanlıkların temsilcileri ve köy halkı katıldı.
Sadece Yarın Gazetesi ve Son Nokta Gazetesi'nin takip ettiği ÇED toplantısına, Bilecik İl Çevre ve Orman Müdür Yardımcısı Nehir Ayhan başkanlık etti. Toplantının açılış konuşmasını ÇED Raporunu hazırlayan MGS Proje Müşavirlik Mühendislik Firması Şirket Müdürü Mehmet Yalçın yaptı. Toplantının amacını anlatan bir konuşmayla açılışı yapan Yalçın, “Universal Çimento Sanayii A.Ş. tarafından Bilecik İli, Gölpazarı İlçesi, Türkmen Köyü, Arpalıklar Mevkii'nde Klinker ve çimento (Katı Porland türü) üretim tesisi ile bu tesise hammaddelerin temin edileceği malzeme ocaklarını kapsayan “Universal Entegre Çimento Fabrikası”nın kurulması planlanmaktadır. Universal Entegre Çimento Fabrikası için planlanan yer mülkiyeti hazineye ait olan 344.929,70 m2'lik (34,49 hektar) alanı kaplamaktadır.
Planlanan fabrikada günde 4.000 ton (yılda 1.200.000 ton) klinker ve günde 5.000 ton (yılda 1.500.000 ton) çimento üretimi planlanmaktadır.
Üretimin tamamı Katkılı Portland Çimentosu olacaktır.
Yatırım için seçilen saha Bilecik ili, Gölpazarı ilçesi sınırları içerisinde yer almakta olup, Gölpazarı ilçesinde sanayi yatırımı hemen hemen yoktur. Sadece ilçe genelinde az sayıda mermer fabrikaları bulunmaktadır. Gölpazarı ilçesi, İç Anadolu bölgesinden Sakarya, Bursa ve Balıkesir illerine açılan yol üzerinde bulunmaktadır. Bölgede çimento hammaddesi olan marn, kalker gibi doğal kaynaklar oldukça fazla rezerve sahiptirler. Çimento üretiminde ihtiyaç duyulan yakıt olarak petrokok ve linyit kömürü kullanılacaktır.
Bilecik İli, Gölpazarı İlçesi Türkmen Köyü Arpalıklar Mevkiinde planlanan projenin yatırım bedeli yaklaşık 170 milyon ABD Doları olarak hesaplanmıştır.
Tesis alanı Gölpazarı İlçesine yaklaşık olarak 10 km mesafede yer almaktadır. Entegre Çimento Fabrikasının ihtiyacı olan hammaddelerden Kalker ve Kil madenleri tesis alanından itibaren 5 km yarıçap içindeki mesafede yer almaktadır. Diğer bir hammadde olan Tras madeni tesis alanına yaklaşık olarak 20 km mesafede yer almaktadır.
Tesis alanının en yakın yerleşim yerlerine olan mesafeleri aşağıda verilmiştir.
Tesis Alanının Gölpazarı İlçesine Olan Mesafesi:10 kilometre, Tesis Alanının Türkmen Köyüne Olan Mesafesi:1 kilometre, Tesis Alanının Kümbet Köyüne Olan Mesafesi: 2 buçuk kilometre, Tesis Alanının Gökçeler Köyüne Olan Mesafesi: 3. kilometredir.
Fabrikanın inşaat aşamasında 50 kişi, işletme aşamasında ise 400 kişi çalışacaktır” dedi
Türkmen köyüne tenis kortu
Üniversal Çimento A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mete Bülgün ise, Liseyi Bilecik'te okuduğunu, Bilecik'e olan sevgisini anlatarak, yapılacak yatırımın bölgeye büyük bir hareketlilik kazandıracağını söyledi. Çimento kamyonlarının geçmesi nedeniyle bozulan köy yollarının yapımı için devlete katkıda bulunacaklarını, bunun bir sorun olmayacağını belirten Bülgün, gazetecilerin “Türkmen Köylülerine nasıl bir katkıda bulunacaksınız?” sorusuna ise; “Çalışan işçilerimiz için evler yapacağız. Tenis kortu ve voleybol sahası yapacağız. Köylülere istihdam imkanı sağlayacağız” dedi.
Çevrecilerden teşekkür
Merkez Taşçılar Köyü'ne yapılan çimento fabrikası için en büyük muhalefeti yapan, yargı yoluna bile giden ve mücadeleyi kurtuluş savaşına benzeten, TEMA Vakfı İl Temsilcisi Ferruh Erdoğan ve Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen ise, çimento fabrikası kuran Üniversal Çimentoya teşekkür etmek için bir birleri ile yarıştılar.
İlk söz alan TEMA Vakfı İl Temsilcisi Ferruh Erdoğan, 1960'dan bu yana Gölpazarı'nın sanayileşmesi için mücadele ettiklerini, bunun yanı sıra çevrenin korunması için mücadele verdiklerini belirterek, ÇED raporu hakkındaki görüşlerini kamuoyu ile paylaşmayacağını, yazılı olarak vereceğini söyledi. Üniversal Çimento'nun fabrika kuracağı alanın 7 sınıf tarım arazisi olduğunu, böyle yerlere sanayi kurmanın mahsuru bulunmadığını kaydeden Erdoğan; “Açık ve net olarak söylüyorum, bu fabrikanın kurulmasını uygun buluyoruz. Bu gün verilen sözlerinde yerine getirilmesini istiyoruz” dedi.
Ferruh Beyle birlikte çalışacağız
TEMA Vakfı İl Temsilcisi Ferruh Erdoğan'ın çevreci olarak olumlu görüş belirtmesine memnun olan Üniversal Çimento A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mete Bülgün de bu jestin altında kalmayarak; “Ferruh bey meslekte ağabeyimdir. Bilecik sanayisinin duayenlerinden ve başında bulunmuş kişilerdendir. Şimdi ise çevrenin korunması konusunda çalışıyor. Ferruh beyin bugün ve yarın görüşlerine ihtiyacımız var. Tüm çalışmaları birlikte yürüteceğiz” dedi.
Sevinen'den teşekkür
Taşçılar Köyü'ne kurulan Bilecik Çimento A.Ş.'yi mahkemeye veren Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen'de, İngiliz Firmanın kurduğu fabrikanın tarım arazisinde olmadığını belirterek, firma yetkililerine teşekkür etti.
Orman arazisinden çıkarıldı
Gazetecilerin, fabrika kurulacak arazinin orman arazisi olduğunu, mahkeme kararı ile hazine arazisi haline getirildiğini bunun doğru olup olmadığını sorması üzerine, Üniversal Çimento A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mete Bülgün bu konuda bilgimiz yok dedi. Bunun üzerine Gölpazarı Kaymakamı Yasemin Çetinkaya devreye girerek, olayı doğruladı. Orman Müdürlüğü kadastrosunda alanın ormanlık alan olduğunu, daha sonra hazinenin mahkemeye itiraz ederek ormanlık alandan çıkardığını söyledi. Orman Müdürlüğü yetkilileri ise, soruları cevapsız bıraktı.
Türkmen Köyü Köy Konağındaki toplantının ardından heyet ve köylüler, traktörlere binerek fabrika alanını gezdiler.
Tarihi eser tartışması
Heyet ve köylülerin fabrika alanına çıkması ile köylüler arasında tarihi eser ve define tartışması başladı. Köylüler, fabrikanın rüzgar enerjisi kurmayı planladığı tepenin tarihi höyük olduğunu belirtirken, bir kısmı da fabrika alanındaki düzlüklerin Kırk Haramilerin mekanı olduğunu, hala evlerin kalıntılarının bulunduğunu belirterek, definecilerin mekanı olduğunu söyledi. Köylülerin bir kısmı da, fabrika alanının ekilebilir yerler olduğunu, zamanında ekilip biçildiğini ve hala sınırlarının belli olduğunu söyleyince bir tartışma başladı. Bu iddiaların yanlış anlaşılacağını ve fabrikanın yatırımının bu yüzden engellenebileceğini düşünen bazı köylüler ise iddialara karşı çıktılar.
Veli Paşa misafir etti
Arazinin gezilmesinin ardından tekrar traktörlerle Türkmen Köyü'ne dönen ÇED Heyetini emekli Tuğgeneral Veli Küçük evinde misafir etti. Misafirleri ile bizzat kendisi ilgilenen ve nezaketi ile dikkat çeken Veli Paşa, misafirlerine kendi bahçesinde yetiştirdiği sebzelerden ikram etti. Misafirlerin en çok dikkatini çeken ise, Veli Paşa'nın Amerika'daki kızıldereli arkadaşından özel olarak getirdiği küçük eriğe benzeyen sarı domates oldu. Heyetle sohbet eden Veli Paşa, Türk Dünyası ile ilgili faaliyetlerinden bahsetti.
alıntıdır kaynak
http://www.haber11.net/Haberler.asp?haber=devam&id=296